Uygulamanın çalışırken durması istenilen noktalara Breakpoint koyulur. Breakpoint, ilgili satırın üzerindeyken F9 tuşuna basarak veya satırın sol kenarındaki boşluğu fare ile tıklayarak koyulabilir. Ayrıca satır üzerindeyken sağ tıkla gelen menüden BreakPoint Insert BreakPoint seçeneği ile de koyulabilir. Şekil 5.17’de görüldüğü gibi Breakpoint koyulan bir satır kırmızı renk ile işaretlenir.
Breakpoint, uygulamanın çalışırken ilgili satırda durmasını sağlar. Dolayısı ile yazılımcı o satırdan başlayarak adım adım kodları izleyebilir. Uygulama breakpoint’in olduğu satıra geldiğinde Şekilde görüldüğü gibi sarı bir renk alır ve debug moduna geçer.
Uygulama debug moduna geçtikten sonra artık adım adım incelenmeye başlanabilir. Nasıl tamirci için parçaların doğru çalıştığı önemli ise yazılımcı için de değişkenlerin istenilen değerleri taşıması önemlidir. Değişkenlerin o anki değeri Şekilde görüldüğü gibi fare ile değişkenin tanımının ya da kullanımının üzerinde durularak görülebilir.İncelenmesi gereken sadece değişkenler olmayabilir.
Örneğin bir ListBox’ın o anda kaç eleman taşıdığını ve bu elemanların ne oldukları öğrenilmek istenebilir. Visual Studio sayesinde istenilirse ListBox’ın tüm özellikleri veya sadece bir özelliği mercek altına alınabilir. Hatta uygulama adım adım ilerletilirken mevcut değerleri değişirse uyarı vermesi de sağlanabilir.